Not logged in. · Lost password · Register
Forum: Rekapitulacja
Jak ćwiczyć rekapitulacje
Szczegółowy opis jak wykonywać rekapitulacje :)
Lagarto (Administrator) #1
User title: Żółty Solarny Wojownik
Member since Aug 2007 · 34 posts
Group memberships: Administratorzy, Użytkownicy
Show profile · Link to this post
Subject: Jak ćwiczyć rekapitulacje
Rekapitulacja jest techniką odzyskiwania energii, która została uwięziona w naszych przeszłych działaniach. Aby jej dokonać musimy przypomnieć sobie wszystkich ludzi jakich spotkaliśmy, wszystkich miejsc, jakie widzieliśmy i wszystkich uczuć, jakich doświadczaliśmy w całym naszym życiu, poczynając od teraźniejszości, cofając się do najwcześniejszych wspomnień. Później oczyszcza się je kolejno przy pomocy specjalnego oddechu.

Najpierw trzeba zrobić rzecz niezbędną:

1. Listę wszystkich osób, które spotkaliśmy, poczynając od chwili obecnej, na najbardziej odległej przeszłości kończąc.

2. Druga taką rzeczą jest to "przygotowanie sceny". Oznacza to wizualizację wszystkich szczegółów, które należą do przypominanego wydarzenia.

Rekapitulacje zaczynać powinno się od przypomnienia sobie naszej przeszłej aktywności seksualnej ponieważ to tam właśnie jest pochwycony ogrom naszej energii.

Część praktyczna składa się ze specyficznego sposobu oddychania. 
Tu chce zauważyć, że w sumie są dwa typy opisane jak to ćwiczenie wykonać i różnią się stroną.

Metoda pierwsza:
Trzeba wziąć oddech przez nos, skręcając jednocześnie głowę w lewo, a następnie wydychać skręcając głowę w prawo. Następnie jednym ruchem, bez oddychania, skręcie głowę w lewo i prawo. Wdech pozwala nam odzyskać energię, którą utraciliśmy, natomiast wydech daje okazję do pozbycia się obcej, niepożądanej energii, która nagromadziła się w nas na skutek kontaktów z innymi ludźmi.

Metoda druga:
Zaczynamy od prawego ramienia i poruszamy głową od prawej w lewo robiąc przy tym wdech. Potem obracamy głowę z powrotem i robimy wydech, podczas gdy odsyłamy wszystko z czym nie chcemy być dłużej związani. Na koniec cofamy głowę znowu do centralnego, zwykłego położenia.

Nie przy każdym obrazie będziemy mieli odczucie uwalniania, ale wszystko głęboko wydychamy, odsyłając linie z każdym oddechem. Gdy odbierzemy swoją energię, wdychamy ją w jednym kawałku tak długo, aż nie pozostanie jej tam ani trochę. Scena stanie się pusta, osiągamy pewien rodzaj próżni, ponieważ teraz nie będą już w niej znajdowały się żadne energetyczne komponenty.

Tak więc podczas ćwiczenia intencjonalnie wdychamamy energię, którą pozostawiliśmy w przypominanej sytuacji, i intencjonalnie wydychamy obcą energię, którą wrzucili w nas inni ludzie.

Kiedy rekapitulujemy, próbujemy poczuć długie, sprężyste okna, które wychodzą z naszej talii. Wówczas zrównujemy ruch obrotowy głowy z ruchem tych nieuchwytnych włókien, które są kanałem, poprzez który może powrócić energia, którą pozostawiliśmy w swojej przeszłości. Aby odzyskać naszą moc i poczucie jedności, musimy uwolnić naszą energię, która została uwięziona w świecie i przyciągnąć ją na powrót.

Podczas rekapitulacji wysuwamy te sprężyste włókna energii poprzez czas i przestrzeń do osób, miejsc i zdarzeń, które przepracowujemy. W rezultacie możemy powrócić do każdego momentu naszego życia i działania tak jakbyśmy rzeczywiście tam byli. W właśnie sposób zostanie uwolniona uwięziona energia.

Jeśli poczujesz się senny podczas ćwiczenia rekapitulacji potrzyj energicznie punkt, gdzie styka się nos i górna warga, co stymuluje równy, spokojny przepływ energia, co jest odczuwalne jako swego rodzaju ożywienie. Jeśli jednak potrzebujemy dużej porcji energii, możemy ją otrzymać poprzez naciskanie punktu położonego ponad górną wargą, na środku dziąsła.

Rekapitulacja jest także sztuczką czarowników mającą na celu wywołanie nieznacznego, acz stabilnego przemieszczenia punktu połączenia.

Miejsce w którym powinno się wykonywać rekapitulacje powinno być spokojne, tak aby nikt niespodziewanie nie zakłócił naszego ćwiczenia. Zalecane jest aby przebywać w miejscu, które wykonuje nacisk na nasze ciało energetyczne, takie jak np. szafa, grota czy specjalnie zrobiona do tego celu skrzynka do rekapitulacji. Skrzynka taka powinna mieć jedną ściankę pustą, przesłoniętą tylko delikatnym, przewiewnym materiałem. W końcu musimy mieć czym oddychać :D

---
Całość jest kompilacją z paru źródeł przyprawionych osobistym doświadczeniem.
♪♬ .... ♪♬
This post was edited 3 times, last on 2007-09-06, 17:25 by Lagarto.
dorota #2
Member since Nov 2007 · 47 posts
Group memberships: Użytkownicy
Subject: rekapitulacja
Chcialabym sie podzielic informacjami, ktore przekazali Instruktorzy Tensegrity dotyczacych rekapitulacji.
(Brali oni udzial w tzw. Klasach, ktore prowadzil Carlos Castaneda, Carol Tiggs, Taisha Abelar oraz Florinda Donner-Grau, ktorzy nauczali ich roznych technik i przekazywali wiedze.)
Jedna z waznych kwestii byla rekapitulacja; podczas rekapitulacji Instruktorzy proponuja prace ze swiadkiem.
Wazna kwestia tez staje sie pozycja ciala. Zwrocenie uwagi na pozycje ciala czesto pokazuje nam nawykowe powtarzanie pewnych reakcji. Zmiana pozycji ciala przemieszcza punkt polaczenia w nowe miejsce dajac szybszy efekt w przywracaniu energii, a takze trwala rezygnacje z wczesniej nabytych wzorow zachowan.
Nie jest konieczne spisywanie zdarzen i robienia listy- mozna spontanicznie rekapitulowac zdarzenia, kiedy tylko pojawiaja sie w naszej pamieci. Kiedy mamy blisko zaufana osobe, albo telefon pod reka mozna sie z taka osoba skontaktowac i rozmawiac z nia o tych odkryciach rekapitulujac. Druga osoba staje sie swiadkiem- bezosobowa energia, ktora pomaga nam wplynac na nasze zycie. :))) :-)
agutek #3
Member since Mar 2008 · 54 posts · Location: poznań
Quote by dorota on 2007-12-30, 23:17:
Nie jest konieczne spisywanie zdarzen i robienia listy- mozna spontanicznie rekapitulowac zdarzenia, kiedy tylko pojawiaja sie w naszej pamieci.

tak zawsze pojmowałam rekapitulacje wydaje mi się,że coś w nas wie gdzie zostawiliśmy najwięcej swoich pasm energetycznych i spontanicznie wracają do nas wspomnienia tych sytuacji
rafał488 #4
Member since Feb 2009 · 64 posts
In reply to post #1
Witam,chcę przedstawić mój sposób rekapitulacji,może komuś się przyda.Robie to po przybyciu do samochodem w odludne miejsce siadam po turecku na tylnym siedzeniu i rekapituluje.Jest cisza,spokój a samochód jest grotą która naciska na świetlistość.Lagarto zapomniałeś wspomnieć że na końcu rekapitulowania wspomnienia trzeba wykonać ruch głową z prawa na lewo bez oddechu żeby się od niego odciąć.To chyba z książki Tajszy Abelar.
Howgh :)
kristina #5
User title: Niebieska Rytmiczna Noc
Member since Oct 2007 · 20 posts · Location: Szczecin
Witajcie. Jak Wam idzie rekapitulacja?? Ja mam czasem takie wrażenie, że robie to wszystko źle. Zaczełam od najważniejszego, czyli od życia seksualnego. Przypomniałam sobie wszystko co było możliwe i wcale się nie czuje inaczej niż przed rekapitulacją. Chodzi mi o to, że wcale się od tego nie uwolniłam.

Oszczędzam energie jak mogę i zaczynam sama siebie bać się, mam takie zrywy jakby się coś gotowało we mnie. To nie są nerwy, tylko gorąca fala która przechodzi przez moja całe ciało i wypływa uszami, czasem to czuje w stopach. Bywa też tak, że nie potrafię usiedzieć  miejscu. Tak jakbym się musiała rozładować na czymś czasem. Ma ktoś z Was coś podobnego??
rafał488 #6
Jedyne co przychodzi mi do głowy to wspomorzenie się magicznymi krokami dla rekapitulacji,myśle że ważna jest też kondycja fizyczna,don Juan mawiał że ciało wojownika na pewnym etapie musi być doprowadzone do perfekcji,myśle że chodziło mu nietyle o sportowy wygląd ile o prawidłowe funkcjonowanie organizmu,ja zbiegiem okoliczności ,udałem się do dobrego lekarza medycyny chińskiej jest on także bioenergoterapełtą  , poczęści "widzącym" i chodziłem do niego doputy stwierdził że moje ciało funkcjonuje na 5tkę,już po pierwszej wizycie jakość mojego samopoczucia niezwykle się poprawiła.Radze zrobić to samo.Moge dać namiar.

Pozdrawiam cię kristi ;-)

ps.dziękuje Izis że mnie tam pokierowałaś  :-)
Izabela #7
Member since Feb 2009 · 8 posts · Location: Stąporków k.Kielc
cieszę się, że ta osoba Ci pomogła. Może dlatego Duch splótł nasze drogi
pozdrawiam Rafael
Izis
rafał488 #8
Jeszcze jedno co mi się nasuwa to to że rekapitulacja rozbija zwierciadło wyobrarzeń o sobie , a wtedy można mieć różne dziwne mentalne i fizyczne doznania.
Close Smaller – Larger + Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Smileys: :-) ;-) :-D :-p :blush: :cool: :rolleyes: :huh: :-/ <_< :-( :'( :#: :scared: 8-( :nuts: :-O
Special characters:
Go to forum
This board is powered by the Unclassified NewsBoard software, 20080804-dev, © 2003-8 by Yves Goergen
Current time: 2010-09-09, 10:15:43 (UTC +02:00)