Not logged in. · Lost password · Register
Forum: Wewnętrzna Cisza
Jak przerwać wewnętrny dialog
Dzikie oczy świadomości
Lagarto (Administrator) #1
User title: Żółty Solarny Wojownik
Member since Aug 2007 · 34 posts
Group memberships: Administratorzy, Użytkownicy
Show profile · Link to this post
Subject: Jak przerwać wewnętrny dialog
Sposobów na przerwanie Wewnętrznego Dialogu jest pewno co najmniej tyle ile określeń tego stanu w różnych kulturach. Praktycznie sądzę, że może ich być tyle samo co ludzi albo i więcej, bo w sumie podchodząc samego siebie każdy osiągnąć ten stan może w inny sposób. Z drugiej strony jakie znaczenie ma ile jest tych metod... ;)

Opiszę wam wg mnie jeden z najprostszych i naturalnych sposobów przerwania WD. Sprowadza się on do tego by być tu i teraz. Nasze myśli ciągle krążą wokół tego co było lub tego co będzie. Bardzo niewielka część naszej uwagi jest skupiona na tu i teraz. Ta odrobinka pozwala nam nie wpaść pod samochód na ulicy, prowadzić auto i wykonywać całą resztę czynności jakie w ciągu dnia można zrobić.

Skupienie się na otoczeniu, tak jak małe dziecko, które poznaje świat pozwala nam na przerwanie WD. Wiecie na czym to polega...? :) Użyjcie oczu. Serio :D Chodzi o to by wasz wzrok był w ciągłym ruchu. Skaczecie nim spokojnie z przedmiotu na przedmiot nie pozwalając by dialog się rozkręcił. To nie tylko oczy dziecka, ale i oczy dzikie. To praktycznie wszystko. Żadnego patrzenia godzinami na świece itp.

Gdy już sztuczka jest w miarę płynna można jeszcze dodać oddech. Świadomy oddech. Po prostu świadomie oddychacie. Na początek nie ważne jak, byle świadomie. Później możecie spróbować kontrolować przeponę itd.

Nie mówię, że inne techniki są złe. Ta wydaje mi się dosyć naturalna i można ją stosować dość często bez większych problemów nawet w pracy :) Oczywiście w pewnym sensie nie można robić tego na siłę i dobrze jest czuć, że to jest ten czas na tu i teraz. Jednakże jesteśmy często tak głęboko zanurzeni w morzu nieświadomości, że można wynurzenie odkładać w nieskończoność... a nie jesteśmy przecież nieśmiertelni i śmierć może do nas zapukać w każdej chwili  ;-) Osobiście wolałbym być wówczas świadomy ;) Myślę, że w ogóle przeżycie życia świadomie jest warte małego poświecenia...

Im dłużej trwamy w tym stanie, tym większe mamy szanse na całkowite zatrzymanie WD, a wtedy... to już inna bajka :D

Oczywiście wszelkie uwagi mile widziane :) Może macie swój lepszy sposób, który na was działa i może pomóc tu komuś. Zapraszam więc do podzielenia się doświadczeniami.
♪♬ .... ♪♬
dorota #2
Member since Nov 2007 · 47 posts
Group memberships: Użytkownicy
Subject: narzedzie pomocne w uzyskaniu wewnetrznej ciszy
Carlos Castaneda wykorzystywal pewna pozycje ciala (na pewno ja znacie) ulatwiajaca osiagniecie wewnetrznej ciszy. Mowil tez o grubym kolku, ktory wtedy wykorzystywal. Chcialabym podac zainteresowanym osobom dokladne wymiary takiego kolka, ktory faktycznie sluzy znakomicie i jest rewelacyjny.
Oto one: 40-41cm wysokosc, srednica 3,5cm. :)
Piotr (Moderator) #3
Member since Sep 2007 · 15 posts · Location: Kraków
Group memberships: Moderatorzy Globalni, Użytkownicy
Subject: Witam
Cześć Dorotko.  :-)
Proszę opisz tę metodę tak jak zrobił to Lagarto. Nie wszyscy którzy będą odwiedzać to forum mogą być w pełni zorientowani. Wiadomo, że jest to forum ściśle tematyczne, jednak nie ma co czynić go dodatkowo hermetycznym...
dorota #4
Member since Nov 2007 · 47 posts
Subject: witam :)))))))))
"(...)kiedys don Juan pokazal mi pozycje ulatwiajaca osiagniecie wewnetrznej ciszy. Nalezalo usiasc na lozku ze zgietymi kolanami i zlaczonymi stopami, ktore trzymajac dlonmi za kostki, dociska sie jedna do drugiej. Dal mi tez gruby kolek, ktory zawsze mialem przy sobie, gdziekolwiek sie wybieralem. Kolek byl dociety na dlugosc trzydziestu pieciu centymetrow (dop.w praktyce na warsztatach pojawily sie dwie dlugosci, kazdy dlugosc moze dobrac indywidualnie- ja wybralam dluzszy) i sluzyl do podtrzymywania ciezaru mojej glowy, gdy pochylalem sie do przodu; jeden koniec kolka umieszczalem na podlodze, pomiedzy zlaczonymi stopami, na drugim zas, owinietym miekkim kawalkiem materialu, opieralem srodek czola. Za kazdym razem, gdy przyjmowalem te pozycje, zapadalem w sen w ciagu kilku zaledwie sekund."

Carlos Castaneda "Aktywna strona nieskonczonosci" str. 129

Wazne jest, zeby kolek byl owiniety miekkim materialem z jednej strony: mozna wlozyc kawalek gabki, dosc gruby i to dopiero owinac tkanina, a potem zabezpieczyc gumka do wlosow. Podczas warsztatow w Bath byly prowadzone Magiczne Przejscia z uzyciem takich kolkow- efekt w grupie jest zniewalajacy. Zachecam wszystkich do uczestnictwa w warsztatach, bo przynosza niezwykle efekty(efekt masy).
Piotr (Moderator) #5
Member since Sep 2007 · 15 posts · Location: Kraków
Group memberships: Moderatorzy Globalni, Użytkownicy
O super, dzięki! To jest to. W ten sposób można by TU zbudować naprawdę wyśmienitą bazę różnych danych związanych z wiedzą CC i nie tylko.
agutek #6
Member since Mar 2008 · 54 posts · Location: poznań
Witam :)
ja zauważyłam ,że świetnie działają tensegrity ćwicząc je skupiam się wyłącznie na nich
link do tensegritów na youtube polecam
http://pl.youtube.com/watch?v=4Y6a1xUUnAM&feature=rela…
r_m #7
Member since Oct 2007 · 2 posts
chciałem przetestować tą metodę z kołkiem ale okazało się że nawet 41cm to jest za mało (albo ja jestem za słabo rozciągnięty albo za wysoki ;]), żebym mógł oprzeć głowę o kołek musi mieć co najmniej 55cm
chyba że coś źle robię ?
This post was edited on 2008-09-30, 00:24 by r_m.
agutek #8
Member since Mar 2008 · 54 posts · Location: poznań
Quote by r_m on 2008-09-27, 11:09:
chciałem przetestować tą metodę z kołkiem ale okazało się że nawet 41cm to jest za mało (albo ja jestem za słabo rozciągnięty albo za wysoki ;]), żebym mógł oprzeć głowę o kołek musi mieć co najmniej 55cm
chyba że coś źle robię ?

to użyj 55-cio centymetrowego i zobacz jakie będą efekty :-)
Xochi-pilli #9
Member since Dec 2007 · 4 posts · Location: Mazowsze
Subject: naj-prostszy sposób
 Może jestem kosmitą , lecz wg mnie
najprostszy sposób na wew. ciszę to mantra , (lub inaczej dźwięk sterujący) :
Omm  Ma  Ni - paad  me huum  -  naturalnie  im wolniej tym lepiej

na mnie działa baardzo dobrze - umysł siedzi  cichuteńko , nie ma wcale myśli , jest to chyba
jeden z najlepszych sposobów , jest oczyw. że rozciągnięte/ naenergetyzowane ciałko także
pomaga :)

/ można tutaj dodać , zauw.  (zagwoz.) - dlaczego Carlitos nie spotkał nikogo z trad. / ścież
 tybet ?? :/   jest to troszkę dziwne , ale mam nadzieję , że Wy wiecie że jest to droga całko.
zbierzna z "naszą" , być może DJ wyszedłby na wsiocha? w konfron. z mnichami z Lhaza ?
 (ale może zwyczajnie grał takiego , by jednak rozwiać wąty - DJ / cuervo velho jest  para mi
   como / jak  Ojciec lub ami-go mejor :)
This post was edited on 2009-05-17, 13:03 by Xochi-pilli.
poignee #10
Member since Aug 2009 · 8 posts · Location: Kraków
Mam ciekawą obserwację odnośnie zatrzymywania wewnętrznego dialogu - na mnie dobrze działa zimny prysznic ;-) Nie żebym Was namawiała do brania zimnego prysznica ;P, ale po prysznicu w moim przypadku potok myśli na krótki czas sam się zatrzymuje.
Close Smaller – Larger + Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Smileys: :-) ;-) :-D :-p :blush: :cool: :rolleyes: :huh: :-/ <_< :-( :'( :#: :scared: 8-( :nuts: :-O
Special characters:
Go to forum
This board is powered by the Unclassified NewsBoard software, 20080804-dev, © 2003-8 by Yves Goergen
Current time: 2010-09-09, 10:31:49 (UTC +02:00)