Subject: Jak przerwać wewnętrny dialog
Sposobów na przerwanie Wewnętrznego Dialogu jest pewno co najmniej tyle ile określeń tego stanu w różnych kulturach. Praktycznie sądzę, że może ich być tyle samo co ludzi albo i więcej, bo w sumie podchodząc samego siebie każdy osiągnąć ten stan może w inny sposób. Z drugiej strony jakie znaczenie ma ile jest tych metod... 
Opiszę wam wg mnie jeden z najprostszych i naturalnych sposobów przerwania WD. Sprowadza się on do tego by być tu i teraz. Nasze myśli ciągle krążą wokół tego co było lub tego co będzie. Bardzo niewielka część naszej uwagi jest skupiona na tu i teraz. Ta odrobinka pozwala nam nie wpaść pod samochód na ulicy, prowadzić auto i wykonywać całą resztę czynności jakie w ciągu dnia można zrobić.
Skupienie się na otoczeniu, tak jak małe dziecko, które poznaje świat pozwala nam na przerwanie WD. Wiecie na czym to polega...?
Użyjcie oczu. Serio
Chodzi o to by wasz wzrok był w ciągłym ruchu. Skaczecie nim spokojnie z przedmiotu na przedmiot nie pozwalając by dialog się rozkręcił. To nie tylko oczy dziecka, ale i oczy dzikie. To praktycznie wszystko. Żadnego patrzenia godzinami na świece itp.
Gdy już sztuczka jest w miarę płynna można jeszcze dodać oddech. Świadomy oddech. Po prostu świadomie oddychacie. Na początek nie ważne jak, byle świadomie. Później możecie spróbować kontrolować przeponę itd.
Nie mówię, że inne techniki są złe. Ta wydaje mi się dosyć naturalna i można ją stosować dość często bez większych problemów nawet w pracy
Oczywiście w pewnym sensie nie można robić tego na siłę i dobrze jest czuć, że to jest ten czas na tu i teraz. Jednakże jesteśmy często tak głęboko zanurzeni w morzu nieświadomości, że można wynurzenie odkładać w nieskończoność... a nie jesteśmy przecież nieśmiertelni i śmierć może do nas zapukać w każdej chwili
Osobiście wolałbym być wówczas świadomy
Myślę, że w ogóle przeżycie życia świadomie jest warte małego poświecenia...
Im dłużej trwamy w tym stanie, tym większe mamy szanse na całkowite zatrzymanie WD, a wtedy... to już inna bajka
Oczywiście wszelkie uwagi mile widziane
Może macie swój lepszy sposób, który na was działa i może pomóc tu komuś. Zapraszam więc do podzielenia się doświadczeniami.

Opiszę wam wg mnie jeden z najprostszych i naturalnych sposobów przerwania WD. Sprowadza się on do tego by być tu i teraz. Nasze myśli ciągle krążą wokół tego co było lub tego co będzie. Bardzo niewielka część naszej uwagi jest skupiona na tu i teraz. Ta odrobinka pozwala nam nie wpaść pod samochód na ulicy, prowadzić auto i wykonywać całą resztę czynności jakie w ciągu dnia można zrobić.
Skupienie się na otoczeniu, tak jak małe dziecko, które poznaje świat pozwala nam na przerwanie WD. Wiecie na czym to polega...?
Użyjcie oczu. Serio
Chodzi o to by wasz wzrok był w ciągłym ruchu. Skaczecie nim spokojnie z przedmiotu na przedmiot nie pozwalając by dialog się rozkręcił. To nie tylko oczy dziecka, ale i oczy dzikie. To praktycznie wszystko. Żadnego patrzenia godzinami na świece itp.Gdy już sztuczka jest w miarę płynna można jeszcze dodać oddech. Świadomy oddech. Po prostu świadomie oddychacie. Na początek nie ważne jak, byle świadomie. Później możecie spróbować kontrolować przeponę itd.
Nie mówię, że inne techniki są złe. Ta wydaje mi się dosyć naturalna i można ją stosować dość często bez większych problemów nawet w pracy
Oczywiście w pewnym sensie nie można robić tego na siłę i dobrze jest czuć, że to jest ten czas na tu i teraz. Jednakże jesteśmy często tak głęboko zanurzeni w morzu nieświadomości, że można wynurzenie odkładać w nieskończoność... a nie jesteśmy przecież nieśmiertelni i śmierć może do nas zapukać w każdej chwili
Osobiście wolałbym być wówczas świadomy
Myślę, że w ogóle przeżycie życia świadomie jest warte małego poświecenia...Im dłużej trwamy w tym stanie, tym większe mamy szanse na całkowite zatrzymanie WD, a wtedy... to już inna bajka

Oczywiście wszelkie uwagi mile widziane
Może macie swój lepszy sposób, który na was działa i może pomóc tu komuś. Zapraszam więc do podzielenia się doświadczeniami.
♪♬ .... ♪♬
Lagarto
Show profile
Link to this post
jest to troszkę dziwne , ale mam nadzieję , że Wy wiecie że jest to droga całko.