Not logged in. · Lost password · Register
Forum: Sztuka Śnienia
INTENCJA
Wygladzanie lacza z Intencja
dorota #1
Member since Nov 2007 · 49 posts
Group memberships: Użytkownicy
Show profile · Link to this post
Subject: INTENCJA
W ostatnim czasie pojawilo sie Magiczne Przejscie "Wygladzanie lacza z Intencja". Pisze o tym, by zwrocic uwage na Intencje. Podczas cwiczen Tensegrity, ktore maja na celu wzrost swiadomosci kladzie sie bardzo mocny nacisk na INTENCJE. Zwracanie na nia uwagi pojawia sie tez podczas rekapitulacji:
jaka mialam INTENCJE, gdy spytalam o to? jaka mialam INTENCJE, gdy to robilam?
Zwracanie naszej uwagi na Intencje czyni nas bardziej swiadomymi. Powoduje, ze zblizamy sie do punktu wiekszej plynnosci.
"Pomimo tego, ze nie ma mozliwosci okreslenia,czym ta INTENCJA NIESKONCZONOSCI jest, ona istnieje i stanowi cos tak samo namacalnego, jak ty czy ja. Czarownicy powiadaja, ze to drzenie powietrza. Przewaga czarownikow nad innymi ludzmi polega na tym, ze wiedza oni o owym drzeniu powietrza i ze mu ulegaja bez zbednych ceregieli. Nie znaja roztrzasania, zastanawiania sie ani gdybania. Wiedza, ze wszystko, co maja, to sposobnosc stopienia sie z ta intencja nieskonczonosci. I tak po prostu robia." (Carlos Castaneda"Aktywna strona nieskonczonosci"str.86)
Swiadomosc lacza z INTENCJA NIESKONCZONOSCI otrzezwia nas i moze pomoc spojrzec na nasze nieswiadome czesto codzienne dzialania wobec siebie i innych - swiadomie, co w sposob cudowny ulatwia rekapitulacje i pozwala zobaczyc roznice w poziomie swiadomosci. Wygladzanie lacza z intencja moze dokonywac sie caly czas, niezaleznie, gdzie jestesmy, bo dotyczy zycia. Ale dzieki takiemu podejsciu latwiej jest przywolywac INTENCJE, by stala sie trwalym swiadomym elementem naszej PODROZY SWIADOMOSCI.
Glosno wolajmy za czarownikami: INTENCJO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
This post was edited on 2008-01-09, 13:35 by dorota.
Piotr (Moderator) #2
Member since Sep 2007 · 15 posts · Location: Kraków
Group memberships: Moderatorzy Globalni, Użytkownicy
Świetnie napisane! Podejrzewam, że oni to jakoś widzą ... ale nie jest to widzenie samymi oczami.
agutek #3
Member since Mar 2008 · 63 posts · Location: poznań
myślę ,że w ogólnym rozrachunku nie liczą się czyny lecz intencje jakie im przyświecają ;-)
Jerzy Karma #4
Member since Apr 2011 · 3 posts
In reply to post #2
Witam Wszystkich serdecznie :nuts:

Z góry zaś proszę o przyjęcie każdej formy w jakiej mi pozwolone będzie napisać jako strategii, z których z pewnością nie każda i nie zawsze się spodoba, i nie każdemu.  :-D

Choć nie zdziwi mnie jeśli i każdemu spodoba się - jeśli jesteście pod silniejszym wpływem LEKCJI Juana, niż pod wpływem "plasteliny"  :scared:  

/"Plastelina" jest tym, co się do każdego człowieka przylepia już od poczęcia i tym, co było przylepione przed poczęciem - i z czym się każdy utożsamia./

Wybaczcie, że nie przeczytałem jeszcze wszystkich Waszych wypowiedzi na forum, a już przy bieżącym czytaniu zabrałem się za bryzgolenie  :-D

Na razie przeczytałem o śnieniu i widzę, że podejście jest poważne. Na tyle poważne, by dojrzeć, iż Wasze dusze też dojrzały  :-D
W obu znaczeniach: dojrzały do czegoś, i dojrzały coś  :cool:

Ale widzę też ciężar plasteliny...
Np.:

Quote by dorota on 2008-01-09, 03:13:
Pisze o tym, by zwrocic uwage na Intencje. Podczas cwiczen Tensegrity, ktore maja na celu wzrost swiadomosci kladzie sie bardzo mocny nacisk na INTENCJE. Zwracanie na nia uwagi pojawia sie tez podczas rekapitulacji:
jaka mialam INTENCJE, gdy spytalam o to? jaka mialam INTENCJE, gdy to robilam?
Zwracanie naszej uwagi na Intencje czyni nas bardziej swiadomymi. Powoduje, ze zblizamy sie do punktu wiekszej plynnosci.

Jeśli ktoś coś teraz poczuł - coś, co ma związek z ego - to, to jest właśnie "plastelina"  :-D

W zasadzie nie obchodzi mnie, czy to napisała Dorota, czy ktokolwiek.
Widzę tu zjawisko - mieszankę właściwego z niewłaściwym.
I muszę robić za Kopciuszka  :-/ Czyli dokonać rozdzielenia.
Całe szczęście, że są pomocnicy :)
Niestrudzone PTAKI.

W rzeczywistości niewłaściwego nie napisała Dorota, nie pisze jej ktokolwiek.
To zawsze robota "plasteliny"  :-O

Właśnie dla „plasteliny” intencja to jej zachcianka, kaprys, pragnienie, zamiar, potrzeba itp.
Nie jest prawidłowy zwrot:
jaka mialam INTENCJE, gdy spytalam o to? jaka mialam INTENCJE, gdy to robilam
Bo INTENCJI nie można mieć.
Mieć to można tylko intencje.
W INTENCJI można tylko być.

Nie można mieć jakiejś INTENCJI („jaka mialam INTENCJE”).
INTENCJA jest jedna.
Nie można o NIĄ pytać.
Można na NIĄ być otwartym i JĄ „wiedzieć”.
Chciałem napisać WIEDZIEĆ, ale wolałem tak nie napisać za zwrotem JĄ :)
Gdy się jest w INTENCJI to już nie ma się żadnych intencji.

Quote by agutek on 2008-03-16, 20:28:
myślę ,że w ogólnym rozrachunku nie liczą się czyny lecz intencje jakie im przyświecają ;-)

Plastelina rządzi pośród ludzi.
I sama sobie bije brawo:
Quote by Piotr on 2008-01-11, 15:52:
Świetnie napisane! Podejrzewam, że oni to jakoś widzą ... ale nie jest to widzenie samymi oczami.

/A pewnie, że nie oczami./
Intencją jest jedynie bycie w INTENCJI :)
Zatem jest INTENCJA i nic więcej.
Oczywiście jest bycie w NIEJ, koncentracja na NIEJ, słuchanie JEJ, czytanie JEJ, odczuwanie JEJ, myślenie JEJ (jako „drugi” przejaw – o tym będzie dalej).
I skoro jest intencja bycia w INTENCJI, to jeszcze może być praca ku TEMU.
Np. pozbywanie się „plasteliny”, czyli „fałszywego ego”. /Kłaniają się Pisma Wedyjskie./
„Plastelina” najbardziej nie pozwala być w INTENCJI, lecz za pomocą właściwej pracy (niektóre z tych prac nazywają się praktykami duchowymi) można wykorzystać „plastelinę” przeciw „plastelinie”.
Plasteliną dobrze można zbierać plastelinę ;)
I oczyścić TEREN.

"Plastelina" działa często, a właściwie zawsze jak maszyna, czyli mechanicznie.
Każdy z nas ją ma, a jak chwilę nie ma, to szybciej niż za moment może już mieć. Bo zwały "plasteliny" nieustannie nie tylko czyhają na nas, ale nieustannie bombardują.
Dlatego Jezus mówił, żeby CZUWAĆ.

INTENCJA NIESKOŃCZONOŚCI nie jest czymś jednym.
Człowiek może odbierać ją w dwóch przejawach.
Pierwszy jest tym, co ma związek z płynnością, płynięciem z prądem tańca, czyli nie zawsze w tę samą stronę - bo to jest taniec. I inna strona czasem może oznaczać harmonię, a czasem dysharmonię.

Tancerz musi wyczuć właściwy ruch, żeby nie popłynął jednokierunkowo prosto na ścianę  :-D
A potem by się tłumaczył, że płynął z prądem...   hehe

Działanie zgodne z odczuwaniem tego przejawu INTENCJI jest istnieniem - powtarzam: istnieniem, a nie życiem, bo wiadomo czym jest życie dla ludzi - w harmonii.

Ten przejaw INTENCJI odczuwa wiele zwierząt. I większość z nich lepiej, niż ludzie.
Ale zwierzęta też mają "plastelinę", tylko dużo mniej od ludzi.
Dlatego odczuwają z większą łatwością.

"Pomimo tego, ze nie ma mozliwosci okreslenia,czym ta INTENCJA NIESKONCZONOSCI jest, ona istnieje i stanowi cos tak samo namacalnego, jak ty czy ja. Czarownicy powiadaja, ze to drzenie powietrza. Przewaga czarownikow nad innymi ludzmi polega na tym, ze wiedza oni o owym drzeniu powietrza i ze mu ulegaja bez zbednych ceregieli. Nie znaja roztrzasania, zastanawiania sie ani gdybania. Wiedza, ze wszystko, co maja, to sposobnosc stopienia sie z ta intencja nieskonczonosci. I tak po prostu robia." (Carlos Castaneda"Aktywna strona nieskonczonosci"str.86)

"Szukajcie najpierw Królestwa Bożego i sprawiedliwości jego, a wszystko inne będzie wam dodane." (Mat. 6:33, BW)

Królestwo Boże to jest INTENCJA u Matusa.
INTENCJA owa jest cały czas "do wzięcia", tzn. możemy wejść w NIĄ i żyć wg NIEJ.

"Zapytany zaś przez faryzeuszów, kiedy przyjdzie Królestwo Boże, odpowiedział im i rzekł: Królestwo Boże nie przychodzi dostrzegalnie,
Ani nie będą mówić: Oto tutaj jest, albo: Tam; oto bowiem Królestwo Boże jest pośród was." (Łuk. 17:20-21, BW)

"Więc i wy nie pytajcie o to, co będziecie jeść i co będziecie pić, i nie martwcie się przedwcześnie.
Tego wszystkiego bowiem ludy tego świata szukają; wie zaś Ojciec wasz, że tego potrzebujecie;
Lecz szukajcie Królestwa jego, a tamto będzie wam dodane."
(Łuk. 12:29-31, BW)

Od wielu lat widząc zwierzęta, a szczególnie ptaki, obserwuję to, że dużo częściej doświadczają więcej radości z istnienia, niż zamartwiający się życiem ludzie.
Człowiek doświadcza lęków, stresów... bo koncentruje swoją uwagę na swoim ego i tym wszystkim, czym ono jest.
Mało, kogo z ludzi interesuje tak naprawdę Królestwo Boże, a jeśli interesuje to ze względu na wygody dla ego. Zatem w rzeczywistości jest to stałe zainteresowanie ego, a nie INTENCJĄ.
INTENCJA jest dla ludzi czymś, co nie istnieje.
Zaś ludzkie ego tworzy miliony własnych intencji... intencji ego.

"Błogosławieni ubodzy w duchu, albowiem ich jest Królestwo Niebios" (Mat. 5:3, BW)

Czyż Juan Matus nie akcentował licznie, że wojownik musi mieć pokorę?

"Błogosławieni czystego serca, albowiem oni Boga oglądać będą." (Mat. 5:8, BW)

Juan odrzucał powszechne ludzkie wyobrażenie Boga jako Boga.
I miał rację.
Jednak skromnie mówił, że nie wie do końca, czym jest ta INTENCJA.
On jednak ulegał jej, jak sam to wyraził: "bez zbędnych ceregieli"

"Przyjdź Królestwo twoje, Bądź wola twoja, jak w niebie, tak i na ziemi." (Mat. 6:10, BW)

Nie jest takie proste to, by ulegać, czyli poddać się, tańczyć, płynąc z INTENCJĄ - tu trzeba być otwartym energetycznie jak otwarte w pewnym okresie życia są dzieci.

"Lecz Jezus rzekł: Zostawcie dzieci w spokoju i nie zabraniajcie im przychodzić do mnie; albowiem do takich należy Królestwo Niebios." (Mat. 19:14, BW)

Wielu ludzi miało, i może, czasem mieć chwile, gdy odczują przepływ INTENCJI, lecz nie poddają się JEJ, gdyż ich ego, ich intelekt, ich ziemski umysł, rozkazują im robić coś innego!
Wówczas natychmiast tracą kontakt z INTENCJĄ - bowiem wybierają inny rodzaj częstotliwości.

"Dlatego powiadam wam, że Królestwo Boże zostanie wam zabrane, a dane narodowi, który będzie wydawał jego owoce." (Mat. 21:43, BW)

"Powiadam zaś wam prawdziwie: Niektórzy z obecnych tutaj nie zaznają śmierci, aż ujrzą Królestwo Boże." (Łuk. 9:27, BW)

Każdy, kto przyjmuje właściwą postawę, już za ziemskiego życia wejdzie do INTENCJI - wejdzie oznacza tu życie wg NIEJ.

"Dalej mówił: Do czego jest podobne Królestwo Boże i do czego je przyrównam?
Podobne jest do ziarnka gorczycznego, które wziął pewien człowiek i wrzucił do swego ogrodu, i wyrosło, i stało się drzewem, i ptaki niebieskie zagnieździły się w jego gałęziach." (Łuk. 13:18-19, BW)

Na początku otwarcie na INTENCJĘ jest małe. Może nawet wydawać się niezauważalne. Jednak gdy człowiek wyda owoc JEJ działania, wówczas otwarcie powiększa się. I rośnie wraz z wydawaniem owoców.
A gdy przestanie wydawać owoce... natychmiast uschnie...

Koniec cz.1
This post was edited on 2011-04-02, 10:32 by Jerzy Karma.
Jerzy Karma #5
Member since Apr 2011 · 3 posts
In reply to post #2
INTENCJA może przejawić się też w zupełnie inny sposób - co można nazwać jej drugim przejawem, gdyż wyraża się w czymś bardziej subtelnym, bo w myśli ludzkiej.

Wiedzmy jednak, że ów podział pełni jedynie funkcje opisową dla ludzkiego świata, ludzkiego umysłu, oraz jego widzenia zjawisk w świecie.

W rzeczywistości bowiem można mówić o jednej INTENCJI - która jest poza zjawiskami świata, choć na nie DZIAŁA.

CO to znaczy DZIAŁA?
Znaczy to, że nie działa, lecz DZIAŁA :)
Działanie jest zwykle próba wymuszenia.
INTENCJA zaś niczego na nikim nie wymusza.
Dlatego istoty maja wolna wolę.
Taka jest intencja INTENCJI ;)
A czym jest owe jej DZIAŁANIE?

Jest doskonałą PORADĄ wiszącą w powietrzu.
Jest wzorem działania będącego w harmonii z Całością.
Człowiek albo tańczy z tą MUZYKĄ, albo idzie rytmem swojego ego  :-D

Swiadomosc lacza z INTENCJA NIESKONCZONOSCI otrzezwia nas i moze pomoc spojrzec na nasze nieswiadome czesto codzienne dzialania wobec siebie i innych - swiadomie, co w sposob cudowny ulatwia rekapitulacje i pozwala zobaczyc roznice w poziomie swiadomosci. Wygladzanie lacza z intencja moze dokonywac sie caly czas, niezaleznie, gdzie jestesmy, bo dotyczy zycia. Ale dzieki takiemu podejsciu latwiej jest przywolywac INTENCJE, by stala sie trwalym swiadomym elementem naszej PODROZY SWIADOMOSCI.
Glosno wolajmy za czarownikami: INTENCJO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dużo prawdy w tych słowach.
Ale tylko przy ich intuicyjnym odczytaniu – właściwej ich wykładni.
Zajmę się tu tylko jednym zdaniem / Jak będziecie chcieli więcej, to żądajcie :-D /:
„Glosno wolajmy za czarownikami: INTENCJO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

Co znaczy wołać?
Można sobie wołać…  :-D

I „czekaj tatka latka”   hihi

Jezus też mówił:
„Nie każdy, kto do mnie mówi: Panie, Panie, wejdzie do Królestwa Niebios; lecz tylko ten, kto pełni wolę Ojca mojego, który jest w niebie.
W owym dniu wielu mi powie: Panie, Panie, czyż nie prorokowaliśmy w imieniu twoim i w imieniu twoim nie wypędzaliśmy demonów, i w imieniu twoim nie czyniliśmy wielu cudów?
A wtedy im powiem: Nigdy was nie znałem. Idźcie precz ode mnie wy, którzy czynicie bezprawie.” (Mat. 7:21-23, BW)

Jeśli w tym, co napisałem znajdziecie jakąś "plastelinę", to mi napiszcie.
I będzie to znaczyć, że "owa plastelina" pochodzi spoza INTENCJI.

A za resztę dziękuję Jezusowi, Juanowi, Vasudewie, Buddzie, Gurdżijewowi i wielu innym Przyjaciołom ludzi.
Koniecznie muszę to przeczytać :-D

Niech Wasze ega mi wybaczą - to do tych, którzy je mają :D
Miłość mojego ego do Twojego, jest iluzją, jest "plasteliną".
Nienawiść ega do ega, też jest iluzją - jest "plasteliną".
"Nie dajcie się zwieść" - powiedział nieumierający mistrz na moment przed śmiercią.
Ego to największy zwodziciel.

A jeśli nadal jest ktoś - kto się gniewa na jakieś "ego" Jerzego Karmy, to znaczy, że nie zrozumiał.
A jeśli zrozumiał i nadal jest w złym humorze, to niech pracuje nad oświeceniem swojego ciała.

Póki co, to przepraszam tak głęboko, aż jego, czy jej, ciało, osiągnie spokój.
Przepraszam jako

Jerzy Karma

P.s.
W ostatnim czasie pojawilo sie Magiczne Przejscie "Wygladzanie lacza z Intencja".

Gdzie i kiedy? :-D
.
agutek #6
Member since Mar 2008 · 63 posts · Location: poznań
O nawiedzona religijnie plastelina odwiedziła nasze forum :-/ Jezus to Jezus tamto bla bla bla i tak już 2000 lat.
rafał488 #7
Member since Feb 2009 · 72 posts
Nasze ledwo żywe forum.
dorota #8
Member since Nov 2007 · 49 posts
Brawo AGUTKU:)))
pozdrawiam :)))
rafał488 #9
Member since Feb 2009 · 72 posts
Toltek, jak wiemy, oznacza; czlowiek wiedzy. Człowiek umiejący czerpać wedze z dorobku różnych kultur i ludzi dla osiągnięcia swojego celu; wolności. Jeśli nie czytałyście to polecam wiedzę Anastazji z serii książek "Dzwoniące cedry rosji", chętnie usłyszę waszą, drogie koleżanki, jak i innych osób, opinie na temat tej wiedzy, pozdrówki:)
Close Smaller – Larger + Reply to this post:
Verification code: VeriCode Please note the verification code from the picture into the text field next to it.
Smileys: :-) ;-) :-D :-p :blush: :cool: :rolleyes: :huh: :-/ <_< :-( :'( :#: :scared: 8-( :nuts: :-O
Special characters:
Go to forum
This board is powered by the Unclassified NewsBoard software, 20080804-dev, © 2003-8 by Yves Goergen
Current time: 2012-02-07, 01:52:01 (UTC +02:00)